2010. október 11., hétfő

házasság–szüzesség kiegészítés

A magyar nyelven megjelent két legújabb dogmatika könyvvel kapcsolatban csak utalnék rá, hogy gyakorlatilag egyikben sincs szó a szüzességről.

(1) Gerhard Ludwig Müller: Katolikus dogmatika (Kairosz, 2007). Nos, a tárgymutató többszöri gondos átböngészése után sem akadtam a szüzesség, cölibátus kifejezésekre. A házasság tárgykörén belül szerepel egy ilyen tárgybejegyzés: „nőtlen élet vállalása Isten országáért”, ám ez a 730. oldalon egyrészt csak a nőtlenség egyszeri megemlítését jelenti, másrészt a fejezet végén, a trentói zsinat határozatai között idézi és kommentálja a szerző az általam említett DH 1810 pontot (736.) – kommentárral együtt 5 sorban (Schütz Antalnál 3 oldal) –, de nem közli, hogy ez hittétel lenne. Igaz, szakemberek rájöhetnek a kánon megjelölésből.

(2) Theodor Schneider (szerk.): A dogmatika kézikönyve (Vigilia, 1996-1997) c. művének tárgymutatójában a szüzesség címszó csak egy utalás „Mária szüzességére”. Vagyis önállóan nem szerepel. A cölibátust apró betűvel ugyan, de taglalja a szerző a „papszentelés” téma keretén belül, bár a szövegből inkább csak az ellene felhozott nehézségeket ismerhetjük meg. A rend kedvéért jelzem, hogy a DH 1810 dogmát itt is megtaláljuk (II/389.), noha dogma és kánon kitételek nélkül, mindösszesen másfél sorban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése