2010. szeptember 7., kedd

hivatástisztázó műhelysorozat

http://ferencesek.hu/files/plakat%20monitorra_kicsi.jpg

Látom, hogy hivatástisztázó műhelysorozat indul. Töprengek, hogy a fiatalokat mi viszi ma az egyház felé és ennek tükrében milyen irányba vezeti majd őket ez az ún. hivatástisztázó kurzus. Semmiképpen sem szeretnék általánosítani, de nem titkolom, vannak bizonyos fenntartásaim a „hivatalos” hivatásgondozással kapcsolatban. Elég, ha abból indulok ki, hogy azok a fiatalok, akikkel az utóbbi időben kapcsolatba kerültem és a hivatásukat keresték, illetve az általam ismert papnövendékek jelentős része – sőt meg merem kockáztatni, többsége – tradicionális érdeklődésű, míg az egyházi közélet, így a hivatalos ifjúsági rendezvények és nyilván a hivatásgondozás is Őszentsége a „zsinati szellem” orgánumai, melyből ismét csak tapasztalataim szerint teljesen ki van rekesztve a hagyományos egyházkép. Nem tudom ez miért van így... Fő, hogy azok tudják, akik csinálják. Szerény véleményem szerint – üzleti nyelven szólva – jó, ha a kínálat a valós és nem a vélt keresletet tükrözi. Ám e tekintetben talán túlzottan realista vagyok.

12 megjegyzés:

  1. Ha szükségünk van, nekünk, hivatáskereső fiataloknak a hagyományos egyházképre e kérdésben, hova forduljunk, mit hallgassunk illetve olvassunk?
    Avagy kéretik a "valós keresletet tükröző" hivatástisztázó kínálat!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves baba! Ez nehéz kérdés. A klasszikus recept szerint kell keresni egy lelkivezetőt, aki nem baj, ha okos és szent. Olvasni? Prohászka, Bangha, Mindszenty és a szentek írásai. Ezenkívül egyéni imádság, mely mindennek keretet ad. Ez lenne első nekifutásra a válaszom.

    VálaszTörlés
  3. Az ELSŐ nekifutásra kapott választ köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  4. Második nekifutásra már nehezebb dolgom lenne, mert olyan hivatástisztázót, mely nem a "zsinat szellemében" zajlik aligha tudok mondani. Így marad az egyéni út, amely mégiscsak a leginkább célravezető - tapasztalataim szerint.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Levente atya! Ha jól tudom a Sapientián már többszöri alkalommal indul ez a hivatástisztázó "műhely". Nekem számos ismerősöm vett részt már ezen a kurzuson, és szinte minden esetben pozitív volt a reakció. Én ugyan (már elkötelezett lévén) nem vehettem részt rajta, de mindenképpen egy jó ötletnek tartom, legfőképpen abban, hogy a segítsen elindulni a tétovázó fiataloknak ebbe , vagy abba az irányba. Sokat írhatnék még erről, de röviden és tömören ennyit gondoltam fontosnak megosztani :-) Üdv: Zsófia

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsófi! Én is nagyon jónak tartom a hivatástisztázó kurzust mint olyat, pusztán a mód körül vannak bizonyos aggályaim, amiket igyekeztem is leírni. Persze nem vitatom, hogy egy kereső fiatalnak tud segíteni egy ilyen lelkigyakorlat, sőt akár egészen jónak is tarthatja - minekutána egy átlag fiatalnak nincs összehasonlítási alapja. Jó lenne, ha előbb-utóbb vissza tudnánk hozni azt a szegmentáltságot, ami a háború előtti magyar egyházat jellemezte, hisz szinte minden társadalmi osztálynak, műveltségi rétegnek, sőt a nemeknek is külön, megvolt a maga alkatához szabott lelkisége (pl. Férfi Liga, Hölgykongregáció, Legényegylet, KIOE, KALOT, KALÁSZ, Kis Teréz Leánykör, Szent Zita Leányegyesület, Mária Kongregáció, Szent Imre Kör, Szívgárda stb.)

    VálaszTörlés
  7. Talán kicsit tájékozatlan vagyok, de egy ilyen hivatástisztázó kurzust hogyan kellene áthatnia a hagyományos egyházképnek? vagy önmagában már ezek léte az, ami a VZS "terméke" és ez önmagában egy negatívum? Miért ne lehetne "hasznos" ez egy olyan fiatal aki jobban kötődik a tradicionalista egyházképhez? lehet, hogy vmit félreértek????

    VálaszTörlés
  8. Kedves Zsófi! Nem értem kristálytisztán, kifejtené?: "vagy önmagában már ezek léte az" - az ezek szó, itt mire utal, a kurzusokra?

    VálaszTörlés
  9. A hivatástisztázó lelkigyakorlatokról én is azt hallottam, hogy nem sokat segítenek. Ha korábban volt valami elképzelésed, akkor megerősítenek benne. De nem "tisztáz". Ha tévúton voltál, akkor magabiztosabban haladsz a rossz irányba.

    Igazi segítséget egy személyes lelki vezető adhat. Vagy egy csendes hétvége(pl. Magyarszéken), amikor elszakadsz a környezetedtől és szerzetesek imájától kísérve keresed Isten akaratát.

    Ezzel szemben a műhely valami kiscsoportos közösségi alkalmat jelent. Ami időtöltésnek jó...

    VálaszTörlés
  10. Zsófi! Véleményem szerint a kurzusok léte önmagában nem kifogásolható. Minden attól függ mi történik ott. Ahogy fogalmaztam, az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a hivatalosnak mondható egyházi akciók szerfelett lagymatagok, hiányzik belőlük az átütő erő, és a prófétai szín. Ez részint természetes egy poszt-békepapi egyházban, nem beszélve arról, amit a "zsinati szellem"-ről már százszor elmondtam. Miért is lenne más egy hivatalos hivatástisztázó lelkigyakorlat mint az egyházi közélet önmagában.

    Hogy miért ne lehetne hasznos egy hagyományhű fiatal? Ez valóban nagyon jó kérdés. Hasznos lehetne, hacsak valamely ideológiai szempont másképp nem rendelkezik :-) Nyilvánvaló tehát, hogy ebben a kérdésben ideológiai szempontok döntenek. Hogy miért? Ezt talán azoktól kéne megkérdezni, akik lényegi nehézséget látnak abban, ha egy kispap elkötelezett az egyházi hagyomány irányában.

    Mirjam! Mint annyiszor most is nagyon tetszik a hozzászólásod. Nem is nagyon tudok mit hozzátenni, jóllehet Magyarszéken még nem voltam.

    VálaszTörlés
  11. Én sem voltam sajnos, de nagyon szeretnék elmenni egyszer. Ha igazán hiteles szerzetesrendről kezdek el beszélgetni valakivel Magyarországon, mindig a Magyarszéki nővérek jönnek szóba. :)

    http://karmelita.hu/?q=taxonomy/term/4

    VálaszTörlés